BUas opent academisch jaar 2024: Innovatie en Ethische Verantwoordelijkheid in de Spotlight
Breda University of Applied Sciences (BUas) opende op 10 september 2024 het academisch jaar met het thema "Balancing Innovation and Responsibility". Het event werd dit jaar georganiseerd met als speciale dagvoorzitter Nina van den Broek van Omroep Brabant. Nina leidde het programma in als de eerste AI-presentatrice van een academische jaaropening in Nederland, waarna de echte Nina op het podium verscheen. Dit illustreert niet alleen de innovatieve geest van BUas, maar ook de nauwe samenwerking met Omroep Brabant, die sinds dit academisch jaar gevestigd is op het Innovation Square van de campus.
- Over BUas
Tijdens het evenement werd de morele impact van kunstmatige intelligentie (AI) besproken, met lezingen van onder andere de Nederlandse filosoof Maxim Februari en BUas-lector en Professor in Applied DS&AI, Carlos Pereira Santos. Februari legde de nadruk op de noodzaak van ethische reflectie in een tijdperk waarin AI steeds meer onze samenleving beïnvloedt. Hij pleitte voor een vakgroep ethiek binnen BUas om deze uitdagingen te onderzoeken en waarschuwde om niet, zoals de Universiteit in Venetië, het vak human rights te vervangen door het vak AI. “We need scientific knowledge in the field of ethics not in morality or techniques and we need to rethink our behaviour” aldus Februari.
Santos schetste de toekomst van AI en de rol die BUas wil spelen als pionier in AI-onderwijs. “Everybody is using AI for improvements in work. We better facilitate the new generation that is coming to us in a good way”. Carlos benadrukte dat BUas zich voorbereidt op deze toekomst door: AI-onderwijs te integreren in haar programma’s, een platform voor AI-onderzoek op te zetten en een leerstoel voor Toegepaste Datawetenschap en AI in het leven te roepen. Hij benadrukte dat de instelling zich positioneert als een pionier in AI en daarbij ethische overwegingen hoog in het vaandel draagt. “Het vinden van de juiste balans tussen technologische vooruitgang en ethische verantwoordelijkheid is essentieel voor ons succes,” aldus Santos.
Daarna volgde een interactieve paneldiscussie met alumni Irina Bănoiu en Steven Feenstra en student Jonathan van Santen, die samen met Maxim Februari en Carlos Pereira Santos in gesprek gingen over de ethische dilemma’s van AI in het onderwijs en de samenleving. Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door student Myrthe Hendrix, die een prachtig lied over dromen vertolkte.
Investeren in de toekomst van het hbo
Jorrit Snijder, voorzitter van het College van Bestuur, sprak over de noodzaak om te blijven investeren in innovatie en hoger beroepsonderwijs en riep op tot actie tegen de geplande bezuinigingen van de Nederlandse politiek. "Higher education is going through tough times. BUas has to go all out. Het is tijd om op te komen voor het belang van de innovatie kracht van het hbo voor de Nederlandse economie en productiviteit en de onmiskenbare rol van internationale studenten daarbinnen" aldus Snijder. “We will not temper with our international profile but we are not blind for the challenges of internationalisation like housing”.
Eind van het programma werd het academische jaar officieel geopend met een druk op de knop en confetti explosie, voorafgaand door een gezamenlijke aftelling met de hele BUas community. De eer was aan de studenten en speciale gast Carla Kranenborg van de gemeente Breda, om deze ceremoniële handeling te verrichten.
Tijdens de aansluitende netwerkborrel, met hapjes gemaakt op basis van AI recepten, werd de BUas-gemeenschap in de gelegenheid werd gesteld om hun stem te laten horen tegen de geplande politieke bezuinigingen op het hoger onderwijs. Onder de slogan "Korten op kennis geeft later stennis" #MeerHBO’ers werd een protestbanner getoond.
BUas benadrukt met deze opening niet alleen het belang van innovatie en ethiek in AI, maar ook de noodzaak om te investeren in het hoger beroepsonderwijs. "Het hbo is de ruggengraat van de Nederlandse economie," aldus Snijder. "We leiden jaarlijks tienduizenden professionals op die direct van waarde zijn voor de arbeidsmarkt. Het is nu tijd voor actie, en we roepen het kabinet op om te investeren in de toekomst van het hbo." Met deze krachtige boodschap kijkt BUas vooruit naar een nieuw academisch jaar, vol innovatie, ethische reflectie en politieke betrokkenheid.
BUas zet met deze opening sterk in op innovatie en ethiek, terwijl het haar positie als internationale kennisinstelling blijft versterken.