Tijdscapsule begraven op de campus

Tijdens de Nationale Klimaatweek is er een tijdcapsule begraven op de campus. Het is een symbolische actie om de urgentie en het gevoel dat er iets moet veranderen te versterken. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, wensen en dromen voor een leefbare wereld, geschreven door studenten, onderzoekers en docenten van BUas.

  • Over BUas
  • Onderzoek
  • Onderwijs
  • Toerisme

Het initiatief

Het idee van de tijdscapsule komt voort uit een verlangen om nog meer bewustzijn te creëren over de urgentie van klimaatverandering, maar vooral om de hoop en vastberadenheid van de huidige BUas community te delen met de toekomstige generatie.

Nina Nesterova, professor van het Centre for Sustainability, Tourism and Transport, schreef de eerste boodschap voor de tijdcapsule als onderdeel van haar inaugurele rede op 8 oktober van dit jaar. “Ik wens een toekomst waarin dichterbij reizen ons verder brengt, waarin elke reis een diepere betekenis heeft,” schreef ze onder meer. Hiermee deelt ze een visie voor een wereld waarin duurzaamheid en welzijn centraal staan in iedere reisbeleving. 

Een blik op de toekomst

Elke brief is een persoonlijke boodschap die reflecteert op de huidige situatie van natuur, milieu en klimaat en die een toekomstvisie schetst waarin duurzaamheid centraal staat. “Ik wens een meer levendige, gezonde, verbonden, gelijke en inclusieve toekomst voor al het leven op de planeet,” is een fragment van Anna Koens-Waddilove, programmaleider Klimaat en Duurzaamheid bij BUas. 

De brieven zijn divers en inspirerend, het zijn krachtige boodschappen van hoop en verantwoordelijkheid. Elke brief is een tijdcapsule op zich, vol met ideeën en dromen, geschreven vanuit een vastberadenheid om écht een verschil te maken. “Door de tijdcapsule te begraven, bewaren we een stukje van ons heden voor toekomstige generaties om te ontdekken,” zegt Nina Nesterova.

Klimaatpositief

BUas werkt eraan om tegen 2035 een klimaatpositieve hoger onderwijsinstelling te zijn. Dat merk je aan alles in de community waarin studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers elkaar steeds vaker inspireren en motiveren om bij te dragen aan een veilige, rechtvaardige en bloeiende planeet – een betere wereld – voor iedereen.

Concreet zie je het niet alleen terug in de bedrijfsvoering en het onderzoek van BUas, maar vooral in het onderwijs. Elke bacheloropleiding bevat leerdoelen en activiteiten die gericht zijn op het tegengaan van klimaatverandering voor een betere wereld. Studenten worden aangemoedigd hun rol in het aanpakken van deze uitdaging te verkennen, zowel persoonlijk als professioneel. Deze aanpak verbindt klimaatkwesties met bredere doelen van ecologische en sociale duurzaamheid, met als doel het inspireren van bewustzijn en een proactieve betrokkenheid. “Ik hoop dat wij, in het onderwijs, hebben herontdekt waar het bij het opleiden van jonge mensen écht om draait; dat onderwijs is geëvolueerd naar een omgeving waarin jongeren worden geholpen om goede mensen te worden,” schrijft Frans Melissen, Transversal Professor of Sustainability Transitions bij BUas.

Dichterbij onze idealen

De tijdcapsule gaat natuurlijk niet zomaar de grond in. Eén van de studenten van de Green Office van BUas, Sogand Barzalein, een masterstudent in Leisure and Tourism Studies, zal haar persoonlijke bijdrage voordragen op het moment dat de tijdcapsule wordt begraven. “We hopen dat, wanneer de tijdcapsule over vele jaren wordt opgegraven, de wereld een stuk dichterbij onze ideeën over en idealen van duurzaam samen leven is gekomen,” aldus Nina Nesterova.

Foto:

Anna Koens-Waddilove, Frans Melissen, Sogand Barzalein, Jorrit Snijder, Nina Nesterova