- Home
- Studeren bij BUas
- Tips van Lisa
De tips van Femke
Femke studeert bij BUas. Ze heeft wat handige tips voor het zoeken naar een kamer in Breda op een rijtje gezet.
De verschillende wijken
Breda heeft verschillende wijken. Als je hier nog niet bekend mee bent, is het lastig om je weg te vinden met het zoeken van een kamer. Zo woont de ene liever in het centrum en de ander liever in een rustige gezinswijk. Over het algemeen genomen kun je de wijken in Breda als volgt omschrijven:
- Breda Noord – redelijk dichtbij het centrum, goedkoopste wijk
-
- Doornbos-Linie en Belcrum: 2 wijken die erg dichtbij het station zitten.
- Hoge Vught: hier zijn heel veel studentenhuizen met zo’n 4 huisgenoten in totaal. Een handige wijk qua lokatie (groot winkelcentrum en veel bushaltes)
- Breda Oost – dit is de wijk die het dichts bij school zit, erg handig dus!
-
- Brabantpark: hier wonen veel studenten. Dichtbij school en supermarkten, ideaal!
- Heusdenhout: prima wijk met 2 buslijnen en nog steeds dichtbij school.
- Breda Zuid – dit is de wat duurdere kant van Breda.
-
- Ginneken, Zandberg: dit is een onwijs mooie wijk met veel groen en herenhuizen. Helaas betaal je in deze wijk vaak een hoge huur voor een kamer. Bovendien zit je ver van de stad en van school af. Houd hier rekening mee!
- Boeimeer: een prima wijk om te wonen en niet te ver van de stad af, veel studenten
- Breda West – een stuk verder van school en de stad af, goed om te onthouden
-
- Haagpoort: hier wonen veel studenten, erg dichtbij de stad en dichtbij meerdere supermarkten
- Princenhage: Princenhage is het verst van school vandaan. Dit is iets om rekening mee te houden aangezien je al snel veel tijd kwijt bent met fietsen!
- Tuinzigt: dit is de volkswijk van Breda. Een tipje is om Typisch Tuinzigt te bekijken op NPO Start. Een gezellige wijk waar veel leven op straat is.
- Breda Centrum – dit is alles wat binnen de singel valt.
-
Je woont hierbij dichtbij de stad en betaalt hier ook meestal een wat hogere huur voor. Houd rekening met geluidsoverlast als je bijvoorbeeld in een straat wilt gaan wonen waar ook kroegen zijn. Het Bredase studentenleven gaat de hele week door, dus je kunt wellicht geluidsoverlast krijgen.
Klik hier voor een plattegrond van alle wijken in Breda.
De verschillende woonvormen
De een heeft wat meer behoefte aan privacy, de ander heeft het liefst heel de dag mensen om zich heen. Daarom zal de een liever in een studio wonen en past bij de ander een studenhuis veel beter. Ook de inhoud van je portemonee speelt een rol bij het zoeken naar de juiste woonvorm.
- Studentenkamers
-
De meeste studentenkamers in Breda bevinden zich in studentenhuizen met tussen de 3 tot 8 huisgenoten. Er wordt niet gekeken naar bij welke studentenvereniging iemand zit, iets wat in andere steden je zoektocht moeilijker kan maken. Het is belangrijk om te overwegen hoe groot je wilt dat je kamer is. Zo nemen veel studenten genoegen met een kleinere kamer (<10m2) als er een woonkamer aanwezig is. Is er geen woonkamer aanwezig, dan is het fijn om een kamer te hebben groter dan 15m2. Natuurlijk is dit persoonlijke voorkeur!
- Studio's
-
Er is een grote vraag naar studio’s. Deze zijn meestal zo’n 20 tot 25m2 en hierbij heb je de badkamer en keuken helemaal voor jezelf. Deze studio’s zijn populair en er zijn vaak lange wachtlijsten. Het is dus handig als je je hiervoor alvast aanmeldt mocht je interesse hebben in een studio. Een aantal voorbeelden zijn Study Studio Park, T63 en Brinker. Camelot is constant bezig met nieuwe plekken creëren dus houdt hun site ook in de gaten! Houd er rekening mee dat je gemeentelijke belastingen vaak niet bij je huur inbegrepen zitten als je een studio huurt. Deze belastingen zijn rond de €550 per jaar en kunnen eventueel kwijtgescholden worden als je het niet kunt betalen.
- Appartement
-
Vaak hoor ik toekomstige studenten zeggen dat ze graag een appartement willen vinden om dit te delen met hun beste vriend of vriendin. Houd hierbij rekening dat veel verhuurders geen studenten willen en dat tweekamer appartementen al gauw boven de €1200 per maand zitten.
Mocht je van plan zijn om tijdens je studie naar het buitenland te gaan voor stage of uitwisseling, is het handig om te checken of je je kamer mag onderhuren. Zo kan je je kamer behouden en hoef je geen huur te betalen.
Tips voor uit huis gaan:
- Koop alleen de basics voor je uitzet zoals borden en bestek. In veel studentenhuizen staan pannen en glazen die door iedereen gebruikt mogen worden. Alles wat je mist, kun je later altijd nog bijkopen.
- Mocht je echt geen kamer kunnen vinden, kun je altijd een makelaar proberen. Dit kost wel extra geld (meestal 1x je huur) dus ga hier niet te snel voor!
- Samen met een vriend of vriendin een kamer zoeken is erg lastig. Het is handiger om apart te zoeken en eventueel later tijdens je studie nog samen iets te zoeken.
- Koop pas decoratie als je klaar bent met het inrichten van je kamer en het kopen van meubels. Dit kost al onwijs veel geld en je weet nog helemaal niet waar je ruimte voor hebt!