Studiekeuzactiviteiten
Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten.
Waarom deze opleiding bij BUas?
- Internationaal erkend en 10 jaar op rij topopleiding in Nederland
- Internationaal team van docenten met ruime ervaring in de facility sector
- 1-op-1 coaching en een persoonlijk en professioneel ontwikkelingsprogramma
Opbouw van de studie
Jaar 1
De studie bestaat uit 4 jaar, verdeeld over 8 semesters. Meer informatie over het studieprogramma en de vakken kun je vinden in het complete opleidingsoverzicht. Hieronder leggen we uit wat je in het eerste jaar kunt verwachten. De opzet van de studie wordt momenteel vernieuwd. Hieronder krijg je een indicatie van de opleiding, maar het kan dus voorkomen dat er wijzigingen zijn als je met de opleiding start in september 2025 of later.
In het eerste jaar - de propedeuse fase - volg je twee modules (semester 1 en semester 2). Onder iedere module vallen een aantal vakken.
In je eerste week ga je met je klas op bedrijfsbezoek en krijg je meteen al een blik achter de schermen van de facility industrie.
Module - Knowing the Fundamentals of Facility Operations
In deze module ligt de focus op theorie en praktijk. Je leert de basisprincipes van Operations Management, Management Information Systems, Workplace Management en gaat onwijs veel ervaring opdoen in de praktijk in ons Sibelicious leerbedrijf op de campus van BUas. Hierbij duik je meteen de wereld in van Facility Management en leert hoe dit in zijn werk gaat door het werkelijk uit te voeren in de praktijk. Denk aan de Service Desk, Food Courts, support in het Restaurant en nog vele andere mooie kansen.
Module – Understanding the Facility Management Industry
In deze module focus je iets meer op de theorie. Denk hierbij aan de vakken Finance, Economics, Marketing, Business Law & Ethics, en Research & Design. Alles om jou dé basis en kennis te geven voor de komende jaren.
Naast deze interessante modules volg je ook standaard vakken zoals Facility Management Specific, Management Development Programme en Engels.
Jaar 2, 3 en 4
- Jaar 2 en 3
Na jaar 1 begint de postpropedeuse fase. Hier gaan jaar 2 en 3 overlopen in elkaar. In jouw derde semester ben je met het gehele jaarlaag op school, maar in semester 4 en 5 ga je wisselen. Sommigen gaan op stage in semester 4 en de rest in semester 5, het andere semester blijf je op school. In semester 6 ben je weer met je hele jaarlaag terug op school. In deze semesters volg je de volgende modules:
Developing People and Organisations
In deze module kijk je vooral naar het gedrag van mensen en wat dat betekent voor (het werken in) een organisatie. Vakken die je volgt zijn: Organisational Behaviour, Business Law & Ethics, Research & Design en Economics.Managing Business Performance and Innovation
In deze module leer je alles over klantrelaties, service marketing en prijsstrategieën. De vakken die hierbij horen zijn: Accounting, Operations Management, Management Information Systems en Marketing.Exploring the International Hospitality Industry (stage)
Tijdens deze praktijkstage van vijf maanden ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een interculturele facilitaire omgeving in het buitenland.In jaar 3 krijg je de module Creating Impact. Bij deze module ontwerp je met een aantal studenten een duurzaam strategisch bedrijf dat impact creëert. Een mooie uitdaging waarbij je je kennis en vaardigheden uit de eerste twee studiejaren in de praktijk kunt brengen! Met dit vak duik je in het duurzaamheidsdebat van de industrie, ontwikkel je strategische denkvaardigheden en breid je je kennis over Experience Design uit. Als je de onderlinge relatie tussen deze aspecten begrijpt, vormt dit de basis voor jouw ontwerp!
- Jaar 4
In je afstudeerjaar werk je aan je scriptie en kun je nog een studieonderdeel naar keuze, denk aan een uitwisseling, minor, pre-master, een extra stage, het schrijven van een adviesrapport of bedrijfsplan. Voor je scriptie en het keuzedeel kies je natuurlijk een onderwerp dat (of een context die) helemaal bij jou past! Je studiecoach helpt je daarbij en begeleid je tot aan het verdedigen van je scriptie.
- Stage
Gedurende 24 weken ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een echte, interculturele facilitaire omgeving in het buitenland. Je werkt ongeveer 40 uur per week. Tijdens je stage kun je bezoek krijgen van je docentbegeleider, om er zeker van te zijn dat het goed met je gaat, dat je stagebedrijf de juiste begeleiding biedt en natuurlijk om je professionele en persoonlijke ontwikkeling te bespreken.
We hanteren daarom regionale clusters en bepaalde landen als vaste stagebestemmingen: Australië (Sydney), Oostenrijk, België, Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire, Sint Maarten), Duitsland, Ierland, Finland, Malta, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten (Dubai). Houd er rekening mee dat deze bestemmingen kunnen veranderen door onvoorziene omstandigheden.
- Uitwisseling
Een tijdje studeren in het buitenland bied je de gelegenheid om je grenzen te verleggen, zowel letterlijk als figuurlijk. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Breda University of Applied Sciences heeft contact met tal van universiteiten, verspreid over de hele wereld, waar je als uitwisselingsstudent terecht kunt.
Als je bij BUas de opleiding facilitair manager volgt, kun je een semester in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. Een mooie kans om je horizon te verbreden, een tijdje in het buitenland te wonen, mensen uit andere culturen te ontmoeten en je talen te verbeteren!
We organiseren uitwisselingsprogramma’s met universiteiten in:
- Helsinki, Finland
- Jyvaskyla, Finland
- Flagstaff, Verenigde Staten
- Kufstein, Oostenrijk
- Hong Kong polytechnic University, China
- Budapest Business School, Hungarije
- Minor
Tijdens een minor kun je zelf kiezen of je dieper wilt ingaan op je huidige vakgebied of juist je horizon wilt verbreden in een ander onderwerp. Je kunt ervoor kiezen om een minor bij BUas te volgen. Bekijk hier alle minoren die BUas aanbiedt. Je kunt ook een minor kiezen bij een andere hogeschool in Nederland of om naar het buitenland te gaan.
- Pre-master
We bieden alle studenten de kans om in het laatste studiejaar de wetenschappelijke pre-master Strategic Business Management and Marketing (SBM) te volgen. Met deze pre-master heb je direct toegang tot Master of Science programma’s in business gerelateerde studies bij onze universitaire partners, zoals de universiteit van Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Brussel (B) of Warwick (UK). Na deze pre-master heb je ook direct toegang tot onze wo-master Leisure and Tourism Studies. Zo kun je in 5 jaar een wo-master halen en na een 3-jarig traject zelfs in 4 jaar!
- Opties voor gepersonaliseerd onderwijs
Facility is all around, en het is dan ook logisch dat je met deze opleiding kruisbestuiving kunt opzoeken met specialisaties van onze opleidingen Tourism en Leisure & Events! Die keuze maak je op het einde van jaar 1. Je volgt dan niet het curriculum van Facility Management, maar gaat vanuit het perspectief van Facility Management een specialisatie in.
- Attractions & Theme Parks Management (Engelstalig)
Vanaf het tweede jaar kun je kiezen om de tweejarige track Attractions & Theme Parks Management (ATPM) te volgen. Dit is een specialisatie bestaande uit studenten van de opleidingen Tourism Management, Facility Management en Leisure & Events Management.
Waarom deze specialisatie?
Het aantal attractie- en themaparken groeit nog steeds en de concurrentie is groot. Niet alleen attractieparken blijven zichzelf vernieuwen, ook vakantieresorts, dierenparken, winkelcentra en musea – om een paar voorbeelden uit jouw toekomstige werkveld te noemen – richten zich steeds meer op beleving. Daarbij komt dat er nog veel winst valt te behalen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kortom, het kan en moet anders, meer belevenisvol en duurzamer.Een nieuwe generatie managers
Er is veel vraag naar een nieuwe generatie managers die in staat is om succesvolle en betekenisvolle concepten en ervaringen te creëren (concept design) vanuit een zakelijk perspectief (business design). In deze specialisatie leer je hoe je het aanbod op zo’n manier kunt vernieuwen dat het iets toevoegt voor de bezoeker én het bedrijf waar je voor werkt.De uitdaging
Er bestaat niet zoiets als één bedrijfsmodel in de wereld van attractie- en themaparken. De uitdaging is de juiste combinaties te maken en iets te bedenken waarmee je het onderscheid maakt en goodwill opbouwt. Een voorbeeld? Dierentuinen maken een draai naar een meer ethisch verantwoorde en educatieve aanpak, musea voegen juist wat meer beleving en interactie toe. En attractieparken proberen mensen in complete themawerelden onder te dompelen. Bij alle parken spelen digitalisering, AI en duurzaamheid een steeds grotere rol en ook binnen BUas besteden we veel aandacht aan deze thema’s.Wat ga je doen?
Je duikt in de wereld van marketing, financiën, personeelsplanning en veiligheid, omdat je die kennis nodig hebt. Maar je gaat ook aan de slag met Hospitality, Imagineering en Storytelling. Je werkt aan jouw creatieve leiderschap skills en leert over verandermanagement. Elk onderwerp wordt gekoppeld aan een echte opdrachtgever uit de wereld van attracties. Tijdens je studie kun je stage lopen bij ‘wereldparken’ zoals Walt Disney World in Orlando, Europa-Park en Efteling.Meer informatie vind je op de website van Attractions & Theme Parks Management.
- Transformative Aviation & Airport Management
Vanaf het tweede jaar kun je kiezen voor Transformative Aviation & Airport Management (TAAM). Dit is een specialisatie voor studenten van de opleidingen Tourism Management, Facility Management en Logistics Management en Engineering. Deze specialisatie leid je op om straks als manager of beleidsmaker aan de slag te gaan in de luchtvaart. Deze sector staat voor duurzame uitdagingen door groeiend vliegverkeer. We gaan – samen met bedrijven in de luchtvaartindustrie – op zoek naar hoe het anders kan.
Je leert over klimaatverandering en de uitdagingen in de luchtvaart en onderzoekt oplossingen zoals air-rail en elektrisch vliegen. Maar we gaan ook inzetten op een andere kijk op groei en hoe we behoeften van reizigers kunnen sturen in de richting van meer duurzame oplossingen. Je leert niet alleen theorie, maar werkt ook praktijkgericht samen met grote luchtvaartbedrijven.
Je werkt aan opdrachten over reizigersvervoer, logistieke en facilitaire processen. Je volgt modulaire blokken met studenten van verschillende opleidingen, waardoor je veel van elkaar leert. Je kunt er ook voor kiezen om niet de hele specialisatie te volgen, maar bijvoorbeeld 1 of 2 blokken.
- Social Innovation (Nederlands- en Engelstalig)
Vanaf je tweede jaar kun je je verdiepen in de driejarige track Social Innovation. Dit is een ideale keuze voor iedereen die Toerisme, Facility Management of Leisure & Events studeert, maatschappelijk bewust is en graag een betekenisvolle bijdrage wil leveren.
Social Innovation draait om het bedenken van oplossingen met mensen, niet alleen voor mensen. Je werkt samen met medestudenten in de Performatory op de campus om creatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen op het gebied van gezondheid, gelijkheid, mensenrechten, en het milieu.
Voorbeelden van projectuitdagingen zijn:- Manieren bedenken om toerisme ten goede te laten komen aan lokale gemeenschappen
- Organiseren van een dance party voor daklozen
- Ontwerpen van werkplekken die klaar zijn voor de toekomst
Je gaat echte problemen aanpakken voor allerlei organisaties, denk bijvoorbeeld aan organisatoren van sportevenementen, theaters, musea, festivals, en ook zorginstellingen en overheden. Je werkt vaak in verschillende sectoren, werkt samen met nieuwe mensen en vergroot zowel je netwerk als je ervaring.
Social Innovation bij BUas heeft een levendige community van verschillende achtergronden en vakgebieden. Een uniek aspect van deze track is dat je je eigen leertraject vorm kunt geven.
Je kiest je eigen onderwerpen en projecten binnen een duidelijk kader. Elk jaar voer je ongeveer acht praktijkgerichte projecten uit, en gebruik je Design Thinking vaardigheden. Bovendien werk je in zelfgekozen teams, en meng je je onder studenten uit andere jaren en opleidingen.
Studiemethode
Deze studie gebruikt een grote diversiteit aan studiemethodes. Je volgt hoorcolleges, workshops, praktijklessen in Sibelicious en krijgt veel groepsopdrachten. Je wordt getoetst tijdens tentamenperiodes, geeft eindpresentaties en levert daarnaast portfolio’s aan. De Facility Management studie kenmerkt zich door kleinschalig onderwijs, dit betekent dat je een goede connectie met je docenten opbouwt en je ook meerdere 1-op-1 gesprekken hebt met je coach.
In deze studie leiden we je op tot allround facility manager. Eerst ga je werken aan je ontwikkeling. In onze learning community werk je niet alleen aan kennis, maar ook aan de ontwikkeling van competenties. Wij helpen je de dingen te leren die je moet weten en kunnen, en we bieden je praktijkgerichte, on-the-job training. Het gaat om een mix van eigenschappen, houding en vaardigheden die je als professional nodig hebt. Met deze studie krijg je alles wat je nodig hebt om de internationale baan van je dromen te vinden!
Studiebelasting en coaching
Studiebelasting
Gemiddeld besteed je 35 uur per werk aan je studie. Je volgt colleges en werkt aan projecten en je bereidt je voor op tentamens en assessments. Lessen vinden plaats tussen 9.00uur en 17.00uur.
Tijdens de praktijkweken werk je fulltime in de keuken, het restaurant of bij het Visitor Centre op de campus. De lestijden liggen dan tussen 8.00uur en 22.00uur.
- Een typische week
Je vindt hieronder een typische week in het leven van een student. Let op: het rooster kan per week verschillen, onderstaand geeft slechts een indicatie.
Maandag:
- 11:00-13:00 Workshop Management Development Programme
- 13:00-14:00 Lunch bij de catering
- 14:00-16:00 Workshop FM Specific
Dinsdag:
- 09:30-11:00 Lecture Operations Management
- 11.00-13.00 Individuele meeting met coach en daarna lunchen
- 13:00-15:00 Workshop Research and Design
Woensdag:
- 09:00-12:00 Workshop een kantooromgeving ontwerpen (Operations Management)
- 12.00-12:30 Koffiemomentje met een lecturer om vragen te stellen samen met je project groep
- 12:30-13:00 Snelle lunch
- 13:00-15:00 Workshop Ethics
- 15.00-15.30 Presentatie geven voor FM Specific
Donderdag:
- 10:00-12:00 Lecture Finance
- 12.00-13:00 Samen met je klasgenoten op school studeren
- 14:00-15:00 Engelse les
- 15:00-17:00 Lecture Business Law
Vrijdag:
- 09:00-11:00 Workshop Research and Design
- 11:00-12:00 Lunch met klasgenoten
- 12:30-14:30 Gastcollege van een alumnus die nu werkzaam is bij Enexis als Facility Coordinator
Studie coaching
Tijdens je hele studie werk je aan de ontwikkeling van jouw persoonlijke en professionele vaardigheden in het Management Development Programme. Dit doe je samen met je studiecoach. Onderwerpen die in dit programma aan bod komen, zijn onder meer tijdmanagement, communicatieve vaardigheden, teamwerk, leerstijlen, leiderschapsstijlen en het schrijven van verslagen en bronvermeldingen, digitale vaardigheden en het werken met specifieke computerprogramma’s.
In je tweede studiejaar ga je aan de slag met Lumina Spark, waarbij je inzicht krijgt in je sterke punten en je ontwikkelingspunten.
In de laatste fasen van het programma verschuift de aandacht naar het werkveld, waar besluitvorming, senior leiderschap, onderhandelen, en ondernemerschap belangrijke onderwerpen zijn.
Onderdeel van het Management Development Programme is jouw Persoonlijk Professioneel Ontwikkelplan. Dit maak je zelf en je studiecoach helpt je daarbij. Aan de hand van dit plan bekijken jullie samen hoe het gaat met jouw studievoortgang en ontwikkeling.
Studentenwelzijn
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.
Excursies en studiereizen
Tijdens je facility management opleiding in Breda ga je drie keer op reis. Je ervaart hoe het eraan toegaat in de facility industry. Je krijgt er een gevoel bij en ziet de theorie terug in de praktijk.
Studiereis in de propedeuse
Het belangrijkste doel van je reis in het eerste jaar is om je het internationale facilitaire werkveld te laten zien en om je meer vertrouwd te maken met alles wat hierin gebeurt. Tijdens de reis leer je van alles over facilitaire concepten en dienstverlening, interculturele aspecten en duurzame ontwikkelingen in jouw toekomstige werkomgeving. Tijdens de reis zie en hoor je natuurlijk heel veel. Ook maak je kennis met professionals in de sector. Het is de bedoeling dat je al deze ervaringen voor jezelf verzamelt en dat je bekijkt wat je ermee kunt en wat je ervan kunt leren.
Studiereizen in de postpropedeuse
De studiereis in de hoofdfase van je studie focust op projectmanagement in een interculturele context, waarin je je vaardigheden op het gebied van groepsdynamiek en leiderschap (verder) ontwikkeld in een internationale setting.
Tot slot is er nog een derde studiereis. Die beleef je samen met studenten van de opleiding Hotel Management. Je leert vooral hoe bepaalde thema’s, zoals financiën, marketing, revenue management (inkomstenbeheer) en duurzaamheid, samenhangen.
Studietrajecten na vwo, hbo of wo
Je profiteert in twee opzichten van het intensieve driejarige traject: je wint een jaar in tijd en bespaart een jaar collegegeld.
- na vwo: je begint in jaar 2 en krijgt ook de basiskennis en -vaardigheden uit jaar 1 mee.
- na propedeuse (economische richting): je start in jaar 2 en krijgt ook basiskennis en -vaardigheden uit jaar 1.
De verschillen tussen de drie- en vierjarige opleiding zitten vooral in je eerste studiejaar. Het driejarige traject start met modules uit het tweede jaar van het reguliere programma. Om ervoor te zorgen dat de basiskennis van het eerste jaar wordt behandeld, worden enkele extra lessen ingepland en wordt relevant studiemateriaal aan je beschikbaar gesteld. Verder krijg je een korte introductie in het facility management werkveld met praktijkonderdelen in ons leerbedrijf Sibelicious.
Voor zowel de reguliere vierjarige opleiding als het speciale driejarige traject geldt dat je in het eerste studiejaar minimaal 60 ECTS moet hebben behaald. Het is niet mogelijk om tijdens de studie van het ene naar het andere traject over te stappen.
- Jaar 1
In dit eerste jaar (jouw propedeusejaar) volg je twee modules.
Developing People and Organisations In deze module kijk je vooral naar het gedrag van mensen en wat dat betekent voor (het werken in) een organisatie. Vakken: Oganisational Behaviour, Business Law & Ethics, Investigative Abilities, en Economics.
Managing Business Performance and Innovation In deze module leer je alles over klantrelaties, service marketing en prijsstrategieën. Vakken: Accounting, Operations Management, Management Information Systems, en Marketing.Je gaat een paar keer op bezoek bij een bedrijf en ontdekt wat een facility manager allemaal doet en hoe het is om in de facility industry te werken. Praktische ervaring doe je dit jaar op in leerbedrijf Sibelicious. Je werkt bij de food courts, de Service Desk, het restaurant en in de keuken. Je organiseert events en ontvangt en helpt de gasten die dagelijks bij BUas komen voor een lunch, diner, vergadering of een bijeenkomst.
- Jaar 2
Het tweede jaar van je studie is de hoofdfase.
Exploring the International Facility Industry
Tijdens deze praktijkstage van vijf maanden ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een interculturele facilitaire omgeving in het buitenland.
Je volgt dit jaar de module Creating Excellence in Facility Management. Die gaat over Strategisch Management. Met de research skills die je hebt ontwikkeld, breng je strategische mogelijkheden van bedrijven in kaart. Daarbij gebruik je alles wat je eerder hebt geleerd op het gebied van strategie en beleid.- Jaar 3
In dit jaar ga je afstuderen; we noemen het Owning your Career. Je werkt aan je scriptie en kan nog een studieonderdeel naar keuze doen, denk aan een minor, een extra stage, het schrijven van een adviesrapport of bedrijfsplan. Voor je scriptie en het keuzedeel kies je natuurlijk een onderwerp dat (of een context die) helemaal bij jou past! Je studiecoach helpt je daarbij en begeleidt je tot aan het verdedigen van je scriptie.
Ondernemerschap
Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.
Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support.
Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.
Wat deze opleiding uniek maakt
Internationaal
Onze opleiding is de enige Engelstalige opleiding op het gebied van facility management in Nederland met een sterke focus op internationalisering.
Training on the job
In een prachtig voormalig klooster compleet met een mooie kapel, word je on the job getraind in Restaurant Sibelicious, ons Taste Lab en het Visitor Centre.
Toelating & aanmelding
Wanneer ben ik toelaatbaar?
Met een havo- of vwo-diploma of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding International Facility Management. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Bekijk dan welke mogelijkheden er voor jou zijn.
Informatie over toelatingsvoorwaarden
Wat kost deze studie?
Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld €2.601. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc.
Hoe kan ik mij aanmelden?
Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Doe je dit voor 1 mei dan kan je zeker beginnen met deze studie.
Ontdek of International Facility Management bij jou past
Is International Facility Management in Breda de juiste hbo-opleiding voor jou?
Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De test is Engelstalig
Ik onderzoek graag waarom iets gebeurt
De afstudeerders waren uitzonderlijk
De afstudeerders die ik aan boord nam van Breda University waren uitzonderlijk, met een grondige kennis van de basisprincipes van facility management en kernvaardigheden zoals projectmanagement.
Ze hebben plezier in wat ze leren
Wat kan je doen na de opleiding?
Na je studie International Facility Management aan BUas kun je als facilitair manager aan de slag in het brede werkveld van de facilitaire dienstverlening in binnen- of buitenland. Loopbaanvoorbeelden zijn: projectmanager FM, werkplekadviseur of contractmanager. Mogelijke werkgevers: multinationals, hotels, ziekenhuizen, luchthavens, horeca, of - zoals bij Liza in de video - de Efteling.
Studeren bij BUas
Hoe is het om bij BUas te studeren? Hoe ziet de campus eruit en wat is er allemaal te doen? Is Breda eigenlijk een beetje een leuke studentenstad?
Hulp bij je studiekeuze
Weet je al precies wat je wil studeren of heb nog helemaal geen idee? Ontdek, vergelijk en kies jouw hbo-, wo- of masteropleiding bij BUas.