Sustainability Transitions

Sustainability Transitions is een van onze belangrijkste transversale onderzoeksthema’s.

Sustainability Transitions is een van de twee transversale onderzoeksthema’s van BUas, naast Artificial Intelligence. BUas ondersteunt huidige en toekomstige professionals met het identificeren, uitwerken en implementeren van duurzaamheidstransitietrajecten. 

In de wereld van vandaag is de behoefte aan duurzame praktijken belangrijker dan ooit. Bij BUas zetten we ons in om het voortouw te nemen bij duurzaamheidstransities. Dit onderzoeksthema richt zich op het ontwikkelen van trajecten naar een koolstofarme, welzijnsgerichte en op gelijkheid gebaseerde economie. Deze missie sluit aan bij ons doel om jonge professionals in staat te stellen om vorm te geven aan een betere wereld. 

Onderzoek naar duurzaamheidstransities

Duurzaamheidstransities omhelzen de overgang van een koolstofrijke, consumptie-gedreven economie naar een economie die prioriteit geeft aan koolstofarme energiediensten, welzijn en gelijkheid. Bij BUas integreren wij domeinoverschrijdend leren en onderzoek om deze uitdagingen aan te gaan. Onze aanpak omvat het benutten van inzichten, methoden en tools uit verschillende domeinen om deze transitie te ondersteunen. 

Maatschappelijke uitdagingen 

Duurzaamheidstransities worden steeds urgenter naarmate de gevolgen en risico's van uitstel duidelijker worden. Veel industrieën, waaronder die bediend worden door BUas, hebben moeite om de noodzakelijke veranderingen door te voeren, ondanks het feit dat zij het belang ervan inzien. Het is onze uitdaging om deze sectoren te ondersteunen bij de transformatie van hun modellen, structuren en processen, zodat deze in lijn worden gebracht met de duurzaamheidsdoelstellingen. 

Onderzoeksdoelen en -vragen binnen het thema Sustainability Transitions 

Onze primaire onderzoeksdoelen zijn: 

  • Duurzaamheidsexpertise over de domeinen van BUas heen koppelen: domeinoverstijgend leren en het delen van inzichten, methoden en tools bevorderen. 
  • Expertise ontwikkelen en delen: onderzoeksmethoden en -benaderingen verbeteren. 
  • Onderzoeksmiddelen en -vaardigheden combineren: synergiën creëren tussen domeinspecifieke projecten en onderzoeksinspanningen. 

De belangrijkste onderzoeksvragen zijn: 

  • Hoe kunnen bedrijven en organisaties hun huidige modellen transformeren om duurzaamheid te ondersteunen? 
  • Welke nieuwe bedrijfs- en organisatiemodellen sluiten aan bij duurzaamheidstransities? 
  • Hoe kunnen we belanghebbenden overtuigen om duurzaamheidsinspanningen te ondersteunen en zich erbij aan te sluiten? 

Conclusie

Dit BUas-onderzoek is gericht op het creëren van duurzame omgevingen die welzijn en sociale inclusie bevorderen. Door kennis uit verschillende domeinen te integreren, willen wij innovatieve oplossingen ontwikkelen, die een positieve impact hebben op de samenleving. Bij BUas zetten wij ons in om duurzaamheidstransities werkelijkheid te laten worden en de volgende generatie in staat te stellen het voortouw te nemen. 

Bekijk het lectoraat Sustainability Transitions voor projecten, inzichten, en ondersteuning. 

Meer over ons onderzoek