Places and flows

Places and Flows is een van onze domeinoverstijgende onderzoeksthema’s. 

Mensen komen op fysieke plaatsen samen en organiseren goederen- en dienstenstromen om hun leven te faciliteren. Het begrijpen van deze interacties stelt ons in staat om bij te dragen aan leefbare plaatsen en duurzame stromen. 

Bij BUas erkennen we het belang van zowel fysieke plaatsen als mensen-, goederen- en informatiestromen die ze met elkaar verbinden. Ons onderzoeksthema Places and Flows richt zich op het begrijpen en verbeteren van deze interacties om de kwaliteit van leven voor bewoners en bezoekers te verbeteren. 

Onderzoek naar Places and Flows      

‘Places’ verwijzen naar de fysieke omgevingen waar mensen wonen, werken, spelen, en reizen zoals straten, pleinen, buurten, steden, parken en vervoersknooppunten. ‘Flows’ omvatten de beweging van mensen, goederen, diensten, kapitaal en informatie binnen onze netwerkmaatschappij. Bij BUas richten we ons op de stromen die gerelateerd zijn aan activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding, toerisme en gastvrijheid en hun impact op deze plaatsen. 

Maatschappelijke uitdagingen      

Plaatsen bloeien op door mensen aan te trekken en interacties mogelijk te maken. Toegankelijkheid en vlotte verkeersstromen zijn cruciaal voor hun aantrekkelijkheid. Maar het verkeer van mensen en goederen kan ook negatieve gevolgen hebben, zoals lawaai, uitstoot en overbevolking. Onze uitdaging is het ontwikkelen en onderhouden van aantrekkelijke, toegankelijke en concurrerende plaatsen die bijdragen aan de kwaliteit van leven en tegelijkertijd duurzame stromen beheren. 

Onderzoeksdoelen en -vragen binnen het thema Places and Flows 

Onze belangrijkste onderzoeksdoelen zijn onder andere: 

  • Koppelen van ruimtelijke expertise over BUas-domeinen heen. 
  • Bevorderen van integrale gebiedsgerichte ontwikkelingen. 
  • Verbeteren van onderzoeksmethoden en -benaderingen. 
  • Combineren van onderzoeksmiddelen en -vaardigheden, inclusief ruimtelijke gegevensanalyse en GIS. 

Enkele van onze belangrijkste onderzoeksvragen zijn: 

  • Hoe kunnen we nieuwe plekken ontwikkelen en bestaande opnieuw ontwikkelen om de kwaliteit van leven te verbeteren? 
  • Hoe kan een integrale aanpak bijdragen aan de duurzame revitalisering van binnensteden? 
  • Wat zijn de relaties tussen aantrekkelijke plaatsen en duurzame stromen? 
  • Hoe kunnen we sociale cohesie bevorderen tussen verschillende groepen gebruikers van plaatsen? 
  • Wat zijn de voordelen en uitdagingen van nieuwe technologieën en mobiliteitsconcepten? 

Conclusie      

Dit onderzoeksthema is gewijd aan het creëren van hoogwaardige, duurzame omgevingen die het welzijn en de sociale inclusie verbeteren. Door kennis uit verschillende domeinen te integreren, willen we innovatieve oplossingen ontwikkelen die een positieve impact hebben op de samenleving.