BUas lectoraten betrokken bij twee gehonoreerde SPRONG-Groepen
Breda University of Applied Sciences (BUas) speelt een actieve rol in twee gehonoreerde SPRONG-groepen: Low Impact Lastmile Logistics (LILS) en Gastvrije Transities.
Met het programma SPRONG investeert Regieorgaan SIA in praktijkgericht onderzoek door samenwerking tussen hogescholen te stimuleren. SPRONG-groepen bundelen kennis en expertise van hogescholen, publieke instellingen, kennisinstellingen en bedrijven om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.
- Over BUas
Toekomstige Impact
Met deelname aan deze SPRONG-groepen verstevigt BUas haar positie als belangrijke speler in praktijkgericht onderzoek. “Ik ben trots dat BUas samen met collega-hogescholen aan twee SPRONG-groepen deelneemt. Dit is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van BUas als kennisinstelling,” aldus Jorrit Snijder, voorzitter van het College van Bestuur bij BUas.
Low Impact Lastmile Logistics (LILS)
- Penvoerder: Breda University of Applied Sciences
- Partners: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam, HAN University of Applied Sciences
- BUas Lectoraat: Smart Cities and Logistics onder leiding van Hans Quak
De LILS-groep richt zich op het verduurzamen van stedelijke logistiek en het faciliteren van maatschappelijke transities. Vanuit het Centre of Expertise KennisDC Logistiek breidt LILS het onderzoek uit naar een multidisciplinair en bovenregionaal niveau. Samenwerking vindt plaats in lokale living labs en learning communities, met als doel innovaties op landelijke schaal te implementeren.
Gastvrije Transities
- Penvoerder: NHL Stenden Hogeschool
- Partners: Breda University of Applied Sciences, HZ University of Applied Sciences, Hogeschool Inholland
- BUas Lectoraten: Sustainability Transitions (Frans Melissen) en Tourism Impacts on Society (Jeroen Klijs)
Het gastvrijheidsdomein – bestaande uit toerisme, vrijetijd, cultuur en horeca – is een belangrijke economische pijler en speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame en inclusieve samenleving. De SPRONG-groep richt zich op het initiëren en versnellen van transities binnen dit domein via vier regionale transitiearena’s, waarin ondernemers, beleidsmakers en andere belanghebbenden samenwerken.
Elke SPRONG-groep ontvangt een subsidie van €1 miljoen voor de eerste vier jaar. Bij een positieve tussentijdse evaluatie kan een tweede subsidie van €1 miljoen volgen voor de daaropvolgende vier jaar. Deze aanzienlijke investering draagt bij aan een robuustere onderzoeksinfrastructuur binnen het hoger beroepsonderwijs, en draagt bij aan innovatieve oplossingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken.