Voorbeelden
- Gebouwen en landschapsarchitectuur
Met de verbouwing van het voormalige klooster is duurzaamheid een heel belangrijk thema in de ontwikkeling van onze groene campus. Een campus die er parkachtig uitziet en waar fietsen en het openbaar vervoer nemen naar en van onze werkplek wordt gestimuleerd. BUas is druk bezig met het verminderen van het energieverbruik in de verschillende gebouwen. Er wordt onderzoek gedaan naar aanvullende mogelijkheden op dit gebied, bijvoorbeeld het teweegbrengen van gedragsveranderingen bij de gebruikers van onze campus.
- Energie
Energiebesparing is een van de topprioriteiten op onze campus. We werken samen met een extern bedrijf om onze ecologische voetafdruk en uitstoot van broeikasgassen te verminderen en tegelijkertijd een routekaart te maken voor onze strategische prioriteit: klimaatpositiviteit bereiken tegen 2035. Op dit moment hebben we 363 zonnepanelen op de campus (Horizon Building: 263 panelen en Ocean Building: 100 panelen). We gebruiken geen aardgas op onze campus. Daarnaast sluiten en schakelen we regelmatig het energieverbruik van twee van de drie gebouwen uit tijdens schoolvakanties en beperken we de openingstijden van de gebouwen.
- Watermanagement
Bewust watergebruik is een belangrijk aspect van een duurzame campus en wordt bij BUas zowel binnen als buiten ondersteund. Al het kraanwater op de campus is drinkbaar en bovendien hebben we binnen en buiten speciale waterflesvulpunten. De buitenkranen worden geleverd door het regionale drinkwaterbedrijf Brabant Water. Waterkranen op onze campus zijn ontworpen om waterverspilling te voorkomen. Ze hebben bewegingssensoren of ze moeten worden ingedrukt om aan te gaan en zijn zo getimed dat ze maar een paar seconden water afgeven. Een van de redenen voor het parkachtige ontwerp van de campus is om meer water vast te houden en het groen te voeden. Onze bomen zijn juist om deze reden in diepere bedden geplant.
- Plastic voor eenmalig gebruik
In september 2023 hebben we wegwerpbekers afgeschaft bij BUas. Na de eerste zes maanden van deze interventie hebben we naar schatting 27.000 wegwerpbekers bespaard. Na deze stap werden vanaf het voorjaar van 2024 alle andere plastic artikelen voor eenmalig gebruik niet meer gebruikt op onze campus en schakelden we volledig over op porseleinen borden, kommen, kopjes en schotels. Ons bestek is nu gemaakt van roestvrij staal en wordt dus natuurlijk hergebruikt.
- Afval
Wij scheiden ons afval op de campus in vier categorieën. Deze maatregel helpt ons om ons afval op de juiste manier te verwijderen, maar we weten dat we meer kunnen doen om ons afvalbeheer te verbeteren en we onderzoeken dit als onderdeel van onze klimaatambitie.
- Inkoop
BUas zet zich in om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als onderdeel van haar BUas+ Strategie 2022-2025. Het team Inkoop- en Contractmanagement ziet duurzaamheid (in de breedste zin van het woord) als een essentieel aspect in onze aanbestedingen en contracten, en we nemen dit serieus in onze beoordelingen van potentiële marktpartijen. We hebben een enorme stap voorwaarts gezet door het Manifest voor Duurzaam Inkopen te ondertekenen en we zijn nu druk bezig met het ontwikkelen van een uitgebreid actieplan als onderdeel hiervan. We zijn er trots op dat ons inkoopteam is uitgenodigd als gastsprekers op het door SDG Nederland georganiseerde Dutch National Sustainability Congress 2023 om te vertellen hoe BUas duurzamer inkoopt.
- Catering
Ons facilitair team, in samenwerking met de SDG Support Hub (nu het programmateam Klimaat & Duurzaamheid genoemd, is in 2022 een initiatief gestart om de catering op de campus te verduurzamen, zowel qua assortiment als qua verpakking. Er zijn doelen gesteld om het aanbod van producten gezonder en plantaardiger te maken. De komende maanden en jaren zullen we verder werken aan deze initiatieven, vooral om al onze catering af te stemmen op onze klimaatambitie. We hebben ook een succesvolle samenwerking met Too Good To Go om voedselverspilling op de campus tegen te gaan, waarbij onverkocht voedsel tegen een gereduceerde prijs wordt aangeboden aan onze studenten.
- Biodiversiteit
Het vergroten van de biodiversiteit was een van de speerpunten bij het ontwikkelen van de campus. Verschillende soorten bomen, planten en gras creëren een divers, grotendeels zelfvoorzienend ecosysteem. Om dit ecosysteem te ondersteunen zorgt een tuinman voor het dagelijkse onderhoud. We hebben bijenkorven op het dak van ons Frontier Building. De honing die deze bijen produceren gaat rechtstreeks naar ons restaurant Sibelicious op de campus. Daarom is het extra belangrijk dat we bestuiversvriendelijke bloemen op de campus hebben en wilde bloemenweiden zijn erg populair en bekend in de buurt. Dit voorjaar schreef BUas zich in voor het initiatief Voedselbank voor Bijen, waarmee we pakketten met inheemse bloemen deelden met collega's en de plaatselijke bevolking.
We organiseren actief verschillende initiatieven om biodiversiteit op de campus te bevorderen. We kijken continu naar kansen om biodiversiteit te vergroten door bijvoorbeeld insectenhotels en rotspartijen als onderkomen voor kleine zoogdieren toe te voegen. Je kunt meer over biodiversiteit bij BUas zien in de onderstaande video.
- Mobiliteit
De BUas campus is ontworpen om duurzame en gezonde vervoerswijzen te stimuleren. De beperkte parkeerplaatsen voor auto’s en het open karakter van de campus moedigen studenten en medewerkers aan om te lopen en fietsen waar mogelijk. Dit wordt verder ondersteund en gestimuleerd door een dagelijkse reiskostenvergoeding als compensatie voor het reizen per fiets/te voet. Wij bieden 100% vergoeding voor medewerkers die van het openbaar vervoer gebruikmaken. Op deze manieren moedigen we onze studenten en medewerkers aan te lopen, fietsen en het openbaar vervoer te gebruiken voor hun woon-/werkreizen.
Biodiversiteit
Bij BUas zetten we ons in om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het verbeteren van de omstandigheden voor biodiversiteit om nog meer te floreren op onze prachtige groene campus is een van de gebieden waar we graag aan werken.