Bachelor of Science Tourism

Joint degree met Wageningen University & Research

Bachelor
3 jaar
Voltijd
Engels
Wo-Bachelor

Wil jij weten wat de impact is van toerisme op onze samenleving, het milieu en de economie? Denk bijvoorbeeld aan al die duizenden toeristen die maandelijks de Machu Picchu in Peru beklimmen. Zij brengen veel welvaart met zich mee maar zijn ook belastend voor de lokale natuur en bevolking.  

Je studeert eerst twee jaar in Breda en daarna een jaar aan Wageningen University & Research. De BSc Tourism is uniek als enige wetenschappelijke bacheloropleiding in Nederland op het gebied van toerisme. Deze opleiding combineert economische, sociale en omgevingswetenschappen. Je werkt aan onderzoeksprojecten over duurzaamheid, klimaatverandering, globalisering en welzijn. Dit biedt je een breed perspectief en de kans om bij te dragen aan de toekomst van toerisme. 

Joint degree met Wageningen University & Research

Logo WUR - Joint Degree met BUas

Studiekeuzactiviteiten

Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten. 

Wat is Bachelor of Science Tourism?

Waarom deze opleiding bij BUas?

  • Interdisciplinaire studie met uitdagende internationale onderzoeksprojecten
  • Relevante thema’s: duurzaamheid, klimaat, globalisering, kwaliteit van leven
  • Interculturele leeromgeving met veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Opbouw van de studie

Jaar 1, 2 en 3

Jaar 1 en 2 studeer je in Breda. In het eerste jaar verken je het complexe en veelzijdige fenomeen toerisme vanuit verschillende invalshoeken. In het tweede jaar verdiep je je kennis over duurzame toeristische ontwikkeling. Dit jaar omvat een onderzoeksproject op een internationale bestemming. Het derde jaar vindt plaats in Wageningen en bestaat uit een minor naar eigen keuze en het schrijven van je scriptie.

Meer informatie over het studieprogramma en de vakken kun je vinden in het complete opleidingsoverzicht. Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.   
 

Jaar 1 in Breda

Maak kennis met het complexe fenomeen toerisme. Het eerste jaar is verdeeld in twee semesters. Hieronder zie je enkele vakken en thema’s die aan bod komen in hoorcolleges, webinars en praktijkopdrachten.  

  • In Tourism Principles & Practice leer je toerisme te zien als een complex systeem. Deze inleidende module maakt gebruik van verschillende internationale voorbeelden en biedt een kader voor de rest van de opleiding.
  • Toerisme en milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de module Environment & Tourism bestudeer je theorieën op het gebied van biodiversiteit, land- en watergebruik, en klimaat, en onderzoek je de effecten op en door toerisme.
  • In de module Sociology & Tourism maak je kennis met concepten waarmee je sociale structuren en processen die het toeristische gedrag beïnvloeden, kunt ontrafelen en begrijpen. Denk daarbij aan de invloed van cultuur, familie, religie, en sociale netwerken.
  • Geen universitaire studie zonder verdiepende onderzoeksvakken. In de module Fundamentals of Research Design leg je de basis voor je wetenschappelijke vaardigheden en leer je hoe je een degelijk onderzoeksplan moet opstellen. 

Meer informatie over het studieprogramma en de vakken van jaar 1 kun je vinden in het complete opleidingsoverzicht 

Jaar 2 in Breda

In het tweede jaar duik je in de wereld van toeristische ontwikkeling; planning en beleid, bestuur en bestemmingsmanagement, en cross-culturele studies. Ook werk je verder aan je academische vaardigheden en verdiep je je in wetenschapsfilosofie en ethiek in het toerisme.  

In het laatste semester van dit jaar verken je vanuit verschillende invalshoeken en disciplines de mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Je werkt vier weken aan een internationaal onderzoeksproject waarbij je wordt uitgedaagd om te kijken naar hoe toeristische ontwikkelingen de kwaliteit van leven op toeristische bestemmingen kunnen verbeteren. Dit onderzoek wordt op een buitenlandse bestemming uitgevoerd.   

Lees hier meer over de ervaring van Naomi tijdens haar International Field Project!  

Jaar 3 in Wageningen

Het derde jaar vindt plaats in Wageningen en bestaat uit een minor naar eigen keuze en het schrijven van je scriptie. 

In het eerste semester van dit jaar kies je een minor. Je kiest uiteraard iets waarin je interesse hebt. Je kunt ook iets kiezen dat goed past bij de master die je misschien wilt gaan doen. Voorbeelden zijn een minor in internationale ontwikkelingsvraagstukken, bedrijfskunde of milieuwetenschappen. Je kunt er ook voor kiezen om je minor aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland te volgen.  

In het laatste semester kies je 2 van 4 modules op het gebied van beleid, milieu, economie, bestaanszekerheid, innovatie en duurzaamheid.  

Je rondt je bachelor af met een scriptie. Bekijk ter inspiratie het overzicht van scripties van oud-studenten. 

 

 


Meer weten? Bekijk de videopresentatie

Studiemethode

Tijdens je studie werk je in een internationale, maar kleinschalige learning community. Het leren is een actief en sociaal proces. Naast hoorcolleges werk je met je mede-studenten in onderzoeksprojecten samen aan actuele vraagstukkenmet een focus op duurzame ontwikkeling van toerisme. Denk aan een verantwoorde uitbreiding van een internationale luchthaven of de ontwikkeling van toerisme in natuurgebied de Biesbosch. Excursies, veldwerk en gastcolleges laten je zien hoe het er in de praktijk aan toegaat.   

Tijdens je studie krijg je geleidelijk meer zelfstandigheid naarmate de opleiding vordert. Dit betekent dat de onderwijsbegeleiding in onze learning community in het eerste jaar het meest intensief is en in de loop van de volgende twee jaar geleidelijk afneemt. In de online studiegids vind je voor ieder vak de details over de onderwijsvormen en toetsing. 

 

 

Studiebelasting en coaching

Studiebelasting 
De BSC Tourism is een full-time studie met een studiebelasting van 38-40 uur per week. Daarvan zijn 15 tot 18 uur per week contacturen. De overige tijd besteed je aan zelfstudie. 

Het jaar bestaat uit 4 blokken. In ieder blok heb je 3 vakken. Ieder vak is geroosterd op een vaste dag in de week. In de praktijk betekent dit dat je 3 dagen in de week op campus onderwijs volgt. 

Je kunt de jaarkalender en roosters van de eerste- en tweedejaars studenten op deze pagina bekijken.  

Een typische week

Maandag

  • 15.00 - 18.00 Voorbereiding op de lessen van deze week (artikelen lezen)  

Dinsdag

  • 11.00- 12.00 College History of the European Union
  • 12.20- 13.00 College Governance Reform
  • 13.00- 13.45 Lunchpauze
  • 13.45- 14.00 Presentatie van klasgenoten over hun groepswerk
  • 14.00- 14.45 Workshop door klasgenoten over hun groepsopdracht  
  • 14.45- 16.00 Werken aan je individuele taak voor het groepsproject

Woensdag

  • 11.00- 13.30 College Descriptive Statistics
  • 13.30 – 14.00 Lunchpauze
  • 14.00- 15.00 Werkcollege R Studio opdracht
  • 15.00- 16.00 Tijd om aan R Studio te werken  

Donderdag

  • 11.00- 12.00 Feedback op de opdracht van vorige week
  • 12.00- 13.00 Lunchpauze
  • 13.00- 14.00 College Interpretive Phenomenological analysis (IPA)
  • 14.00- 15:00 Workshop Interpretive Phenomenological analysis (IPA)

Vrijdag

  • 11.00- 11.30 Aantekeningen/vragen over een artikel inleveren voor de groepsopdracht
  • 14.00- 16.00 Werken aan de groepsopdracht  

 

Coaching 
Gedurende de opleiding word je inhoudelijk begeleid door ervaren docenten van zowel BUas als WUR.  Studieadviseur Cristina is het eerste aanspreekpunt voor alle studenten. Zij kan je helpen bij het maken van keuzes of als je tijdens je studie vastloopt of tegen andere problemen aanloopt. Waar nodig stuurt zij je door naar een studenten decaan of student psycholoog.   

Ook kan je gedurende je studie vrijwillig deelnemen aan masterclasses van onderwijspsycholoog en motivatiespreker dr. Martijn van der Spoel. In deze inspirerende lezingen gaat hij in op veel voorkomende studiebelemmeringen en de vaardigheden en tools om deze te overwinnen. Denk bijvoorbeeld aan studievertraging, motivatieproblemen en hoe kan ik focus aanbrengen in mijn studie. 

Studentenwelzijn 
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden. 

Excursies en studiereizen

Excursies 

In het eerste jaar zijn er verschillende excursies, onder andere voor het vak Tourism Principles en Practice in het eerste semester, en voor de module Tourism Geography in het tweede semester. Daarnaast is er een "WUR-Day" waarbij je kennis maakt met Wageningen en haar campus. 

Veldwerk 

Studiereizen noemen wij veldwerk. Dit betekent onderzoek in de praktijk; de theorie niet alleen vanuit de collegebanken bestuderen, maar ook je academisch vaardigheden toepassen in uitdagende projecten op de bestemming samen met lokale organisaties en gemeenschappen. Leren door veldwerk te doen in een cross-culturele omgeving is een onmisbare ervaring en zeer waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.   

Aan het eind van het eerste jaar ga je 1 week op veldwerk als onderdeel van het vak National Field Project. In kleine groepjes voer je een kwantitatief onderzoeksproject uit. Het onderwerp van dit project is gebaseerd op de huidige onderzoeksagenda van het docententeam, en richt zich op een specifiek aspect van toeristisch gedrag, zoals mediagebruik, bestedingspatronen, overtoerisme of geluk en welzijn. 

Ook in het tweede jaar zijn er een aantal excursies. En in de laatste periode is er een veldwerk van 4 weken op een bestemming in Europa (International Field Project). Samen met je medestudenten maak je een plan, en door middel van "slow-travel" reis je naar de aangewezen bestemming. Daar aangekomen onderzoek je of en hoe toerisme op de bestemming kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Je presenteert je onderzoeksresultaten aan belangstellenden op de bestemming en stelt potentiële oplossingen voor. Hierbij pas je de kennis en vaardigheden toe die je in eerdere semesters hebt opgedaan, vooral uit de vakken Tourism Systems Analysis, Impactful Tourism Interventions en Cross Cultural Studies. Lees hier meer over de ervaring van Naomi tijdens haar International Field Project!  

Waarom veldwerk, excursies, en bedrijfsbezoeken?  

  • Leren in de praktijk maakt leren persoonlijker en betekenisvoller door je te helpen de leerstof te koppelen aan je eigen leven.   
  • Het stimuleert je creativiteit door je te laten nadenken over unieke oplossingen voor problemen, wat zorgt voor een rijkere leerervaring.  
  • Je krijgt ook de kans om na te denken over je acties en de gevolgen daarvan, waardoor je de geleerde concepten beter begrijpt en kunt toepassen in verschillende situaties zoals je stage of toekomstige baan.   
  • Daarnaast leer je dat fouten maken een belangrijk onderdeel is van het leerproces en niets om bang voor te zijn.   
  • Toepassen en ervaren versnelt het leerproces, omdat het de verbindingen in je hersenen versterkt, wat zorgt voor sneller en effectiever leren. 

Wetenschappelijk versus beroepsonderwijs

Het studeren voor een wo-bachelordiploma is echt anders dan voor een hbo-bachelordiploma. Hieronder vertellen we op hoofdlijnen wat er in het wetenschappelijk onderwijs (wo) anders is.   

  • In een wo-opleiding doe je meer onderzoek dan in het hbo en je leert hoe je wetenschappelijke theorieën en modellen kunt gebruiken. Je leert hoe je vraagstukken in een breder maatschappelijk perspectief plaatst. 
  • Een wo-opleiding bereid je voor op een strategische rol, waarin analytische vaardigheden en kritisch reflecteren heel belangrijk zijn. Een hbo-opleiding bereid je voor op een operationele of managementfunctie. 
  • In een wo-opleiding doe je veel literatuuronderzoek en schrijf je (individueel en zelfstandig) onderzoeksrapporten en papers. In een hbo-opleiding werk je veel in projectgroepen met andere studenten aan praktische opdrachten. 
  • Een hbo-opleiding leidt je vooral op voor werk in een specifieke sector, terwijl een wo-diploma je meer flexibiliteit biedt, omdat je vanuit een breder perspectief hebt leren denken en werken.   

Wat deze opleiding uniek maakt

Toelating & aanmelding

Wanneer ben ik toelaatbaar? 

De opleiding Bachelor of Science Tourism wordt gezamenlijk aangeboden door Wageningen University en Breda University of Applied Sciences. De toelatingseisen zijn te vinden op de website van Wageningen University.

Informatie over toelatingsvoorwaarden


Wat kost deze studie? 

Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld €2.601. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc. 

Informatie over studiekosten


Hoe kan ik mij aanmelden?

Aanmelding voor en toelating tot deze opleiding verloopt via Wageningen University. Naar de aanmeldprocedure op de website van Wageningen Universiteit.

Meer info over aanmelden (via WUR)

Ontdek of de Bachelor of Science Tourism bij jou past

Is Bachelor of Science Tourism de juiste opleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De test is Engelstalig.


Naar de quiz

Alleen bij BUas kun je op universitair niveau toerisme studeren

Ik was verrast dat je toerisme op universitair niveau kunt studeren. Ik kwam er al snel achter dat BUas de enige hogeschool in Nederland is die deze optie aanbiedt, dat maakte mij meteen nieuwsgierig! Ik wil misschien iets met milieustudies gaan doen en met deze wetenschappelijke bachelor heb ik veel mogelijkheden. Een optie die ik sterk overweeg is de master Marine Protection and Development. 

Nyah

Student Bachelor of Science Tourism

Een multidisciplinaire benadering van duurzame toeristische ontwikkeling

Ik werk voor Sea Going Green, een startup die zich inzet om de negatieve effecten van toerisme op het mariene milieu te verminderen. Ik ben enorm dankbaar voor de internationale ervaringen die ik heb opgedaan tijdens de BSc Tourism. Tijdens het samenwerken met medestudenten en tijdens mijn veldwerkproject in Indonesië heb ik heel veel geleerd over interculturele communicatie. Het werken met diverse internationale partners en klanten is voor mij nu dagelijkse kost.

Indy Schumacher

Afgestudeerd | Studeerde door aan een MSc-opleiding bij Wageningen University, werkt nu als Sustainable Tourism Consultant voor Sea Going Green in Amsterdam

Vanuit mijn wetenschappelijke opleidingen weet ik hoe onderzoek in elkaar steekt

Ik koos voor wetenschappelijk onderwijs in toerisme, haalde mijn bachelor én master of science, en werk nu op de onderzoeksafdeling van de European Travel Commission. Onze afdeling ondersteunt leden, zoals het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen, in het ontwikkelen van een duurzame en competitieve toeristisch-recreatieve industrie in Europa. In mijn rol als projectmanager ben ik er verantwoordelijk voor dat onze leden praktisch aan de slag kunnen met onderzoeksresultaten van derden. Ik controleer vooral of onderzoeken goed uitgevoerd worden en of rapporten begrijpelijk zijn. Omdat ik vanuit mijn wetenschappelijke opleidingen weet hoe onderzoek in elkaar steekt, kan ik die vertaalslag goed maken. 

Menno van IJssel

Afgestudeerd | Werkt op de onderzoeksafdeling van de European Travel Commission

Wat kan je doen na de opleiding?

Na je afstuderen aan de Bachelor of Science Tourism opleiding ben je klaar voor een functie in de (duurzame) toeristische sector als strategisch beleidsadviseur, adviseur of onderzoeker. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om door te studeren aan een (wo) masteropleiding zoals een van de masteropleidingen van Wageningen Universiteit.

Meer informatie over na je opleiding