Hero Bsc Leisure studies. Indigenous mensen dansen.

Bachelor of Science Leisure Studies

Bachelor
3 jaar
Voltijd
Engels
Wo-Bachelor

Ben jij geïnteresseerd in de dynamische wereld van vrije tijd? Leisure zie je overal, van buurtfeesten tot festivals, van amateursport tot stedelijke ontwikkelprojecten rond stadions en van kunst tot gaming en esports. Wil jij weten hoe je kunt voorspellen hoe mensen hun vrije tijd gaan besteden? Misschien is deze unieke opleiding dan iets voor jou.  

In deze enige wetenschappelijke bacheloropleiding ga je aan de slag met het verhaal áchter leisure. Je leert hoe bedrijven social media effectiever in kunnen zetten om mensen aan te trekken. Ook leer je welke businessmodellen nodig zijn in deze complexe en dynamische vrijetijdssector. Jij zorgt ervoor dat mensen hun vrijetijd zo optimaal mogelijk kunnen invullen. De opleiding werkt samen met Tilburg University.  

 

Studiekeuzeactiviteiten

Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten. 

Wat leer je bij deze opleiding?

Waarom deze opleiding bij BUas?

  • Interdisciplinaire en interculturele leeromgeving
  • BUas is één van de zeven World Leisure Centres of Excellence in de wereld
  • Direct doorstromen naar een wetenschappelijke master!

Bachelor of Science Leisure Studies in beeld

Inhoud van de studie

Projecten en minoren

Breda als studentenstad

Favoriet op de campus

Opbouw van de studie

Jaar 1, 2 en 3

Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.  

Jaar 1

Inleiding in de kerndisciplines van het vakgebied vrije tijd 

 
In het eerste jaar maak je vooral kennis met de diversiteit van het vakgebied. Je krijgt vakken als sociologie, antropologie en psychologie, maar ook economie en marketing. Daarnaast werk je aan je onderzoeksvaardigheden en krijg je les in methoden en technieken en statistiek. 

 

In sommige vakken ligt de nadruk op de beleving van de consument vanuit het perspectief van de sociale wetenschappen. In andere modules gaat het meer om de zakelijke kant.  Je leert meteen hoe je je kennis kunt toepassen in de praktijk. 

Bekijk het curriculum van jaar 1 in .pdf

Jaar 2

Verdieping van je kennis en training in analytische vaardigheden
Welke activiteiten doen mensen graag in hun vrije tijd en hoe spelen bedrijven hier op in? In het tweede jaar ga je je kennis vooral verdiepen. Ook werk je aan je analytische vaardigheden.

Thema’s dit jaar zijn ethiek en duurzaamheid, innovatie, Stakeholder Management, Storytelling, Experience Design en Placemaking. Je volgt colleges en praktische seminars, doet mee aan debatten en case studies, en je werkt aan projecten voor opdrachtgevers in de vrijetijdssector. 

In alle projecten gebruik je uiteraard de onderzoekstechnieken en theoretische inzichten die je hebt geleerd. 

Bekijk het curriculum van jaar 2 in .pdf

Jaar 3

Verbreding en integratie van kennis

In de eerste helft van dit jaar kun je kiezen voor een stage of een minor. Voor de minor stel je zelf een vakkenpakket samen bij een andere universiteit. Er is de mogelijkheid om de minor in het buitenland te doen. BUas werkt samen met partneruniversiteiten over heel de wereld. In het tweede halfjaar werk je aan onderzoek en schrijf je uiteindelijk je scriptie. In de onderzoeken pas je alles toe wat je hebt geleerd. Je bestudeert:

  • Vrijetijdsvoorkeuren, -activiteiten, -netwerken en -effecten vanuit verschillende invalshoeken en de bijbehorende complexe samenwerkingsprocessen.
  • Vrijetijdsactiviteiten in verschillende culturen, waarbij je fundamentele filosofische vragen analyseert. Denk aan de relevantie van vrijetijdsbesteding en ethische vraagstukken.
  • De bijdrage die vrije tijd kan leveren aan de ontwikkeling van de stedelijke ruimte en de stadscultuur. 

Voor je scriptie onderzoek je een complex vrijetijdsvraagstuk. Je hebt de mogelijkheid om je scriptie te koppelen aan lopend onderzoek van één van onze onderzoekers.

Bekijk het curriculum van jaar 3 in .pdf

 

Tijdens de studie Bachelor of Science Leisure Studies kun je de volgende vakken verwachten.

Project mixed methods

In dit vak werk je in groepen samen aan een onderzoek waarbij je gebruik maakt van een mix van onderzoeksmethoden. Deze mix bestaat uit zowel kwalitatieve (interview, participerende observatie) als kwantitatieve (vragenlijsten, statistiek) technieken. Over dit onderzoek schrijf je een kort rapport, maak je een poster en krijg je een mondeling tentamen. Een voorbeeld van een onderzoek dat in dit vak wordt uitgevoerd is het bestuderen van de sociale impact van de Dutch Grand Prix in Zandvoort op de lokale omgeving.

Experience measurement & design

Beleving is één van de belangrijkste concepten binnen de wereld van vrije tijd. In dit vak leer je niet alleen over de rol van beleving in de economie en de maatschappij, maar ook binnen het leven van individuen. Ook leer je wat beleving precies is en hoe je vrijetijdsproducten zo kunt inrichten dat ze leiden tot de gewenste beleving. Daarnaast lees je hoe je beleving tijdens vrijetijdsactiviteiten kunt meten met enkele van de nieuwste onderzoekstechnieken, zoals hartslag, huidgeleiding en hersenactiviteit.

Leisure and making places

Vrije tijd maakt gebruik van plekken waar vooral geconsumeerd wordt, maar leidt ook tot het ontstaan van plekken die substantieel bijdragen aan de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving. Vrije tijd wordt daarom als belangrijke pijler gezien binnen placemaking. In dit vak bestudeer je placemaking vanuit verschillende theoretische perspectieven, maar ook bezoek je zelf enkele placemaking-initiatieven in Nederland en omgeving om uit de eerste hand te ervaren hoe theorie tot leven kan komen.


Meer weten? Bekijk de videopresentatie

Studiemethode

Binnen de bachelor Leisure Studies wordt gewerkt met een aantal studiemethoden. Gezien de wetenschappelijke aard van de opleiding bestaat het onderwijs voor een groot deel uit klassieke hoorcolleges en zelfstudie van wetenschappelijke literatuur zoals boeken en artikelen. Daarnaast heb je ook werkcolleges waarin je aan opdrachten werkt.  

Andere werkvormen zijn het opstellen van een persoonlijk portfolio, het doen van onderzoek in projectgroepen, het deelnemen aan een debat, het voorbereiden en geven van een presentatie aan medestudenten en soms zelfs het presenteren van je eigen onderzoek aan vertegenwoordigers uit het vrijetijdswerkveld. 
 

Studiebelasting en coaching

Ga er vanuit dat je een volle werkweek met je studie bezig bent, gemiddeld 40 uur per week dus. Het hangt natuurlijk ook af van je aanpak en motivatie. Ervaring leert dat studenten in de laatste weken van een semester en in de tentamenweek (nog) veel moeten doen. 

Coaching 
Je kunt altijd bij je docenten terecht als je vragen hebt. De opleiding heeft een hechte community van docenten en studenten. 

Typische week

Iedere week is anders ingedeeld. Het aantal dagen met lessen varieert van week tot week. Hieronder zie je een voorbeeld van een gemiddelde week. 

Maandag 

  • 09.00 – 11.00 uur: Hoorcollege over Invloed van culturen op vrije tijd  
  • 11.00 – 13.00 uur: Werkcollege Statistiek  
  • 14.00 – 16.00 uur: Hoorcollege over Inrichting van de vrijetijdssector 

Dinsdag 

  • 10.00 – 12.00 uur: Werkcollege over Leegstand van het winkelgebied in de binnenstad  
  • 14.00 – 16.00 uur: LAB-sessie over het meten van emoties  

Donderdag  

  • 11.00 – 13.00 uur: Groepsdiscussie over toepassen van psychologie in vrijetijd  
  • 14.00 – 16.00 uur: Hoorcollege over het vergroten van duurzaamheid op festivals  

Woensdag en vrijdag 
Zelfstudie: lezen van papers en boeken, voorbereiden op tentamens en maken van opdrachten en rapporten.

Studentenwelzijn
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Excursies en studiereizen

Bij de Bachelor of Science Leisure Studies ga je op studiereis. De locatie is steeds verschillend.  

Student Frank ging bijvoorbeeld naar Keulen. “We hadden een toffe studiereis naar Keulen in Duitsland. We zijn vooral cultureel, educatief en sociaal bezig geweest. We hebben onder andere een stadsspeurtocht gedaan, de Dom beklommen en we gingen een dag naar Phantasialand. Het unieke aan onze studiereis is, dat het georganiseerd wordt door studenten voor studenten.”  

Naast een studiereis ga je ook op bezoek bij bedrijven of locaties waar je een opdracht voor doet, zodat je een goed beeld krijgt van de situatie. Denk hierbij aan een opdracht voor het Openluchtmuseum in Arnhem of de Spoorzone in Tilburg. 

 

Students on a fieldtrip standing in front of a church

Wetenschappelijk (wo) versus beroepsonderwijs (hbo) onderwijs

Het studeren voor een wo-bachelordiploma is echt anders dan voor een hbo-bachelordiploma. Hieronder vertellen we op hoofdlijnen wat er in het wetenschappelijk onderwijs (wo) anders is.   

  • In een wo-opleiding doe je meer onderzoek dan in het hbo en je leert hoe je wetenschappelijke theorieën en modellen kunt gebruiken. Je leert hoe je vraagstukken in een breder maatschappelijk perspectief plaatst. 
  • Een wo-opleiding bereid je voor op een strategische rol, waarin analytische vaardigheden en kritisch reflecteren heel belangrijk zijn. Een hbo-opleiding bereid je voor op een operationele of managementfunctie. 
  • In een wo-opleiding doe je veel literatuuronderzoek en schrijf je (individueel en zelfstandig) onderzoeksrapporten en papers. In een hbo-opleiding werk je veel in projectgroepen met andere studenten aan praktische opdrachten. 
  • Een hbo-opleiding leidt je vooral op voor werk in een specifieke sector, terwijl een wo-diploma je meer flexibiliteit biedt, omdat je vanuit een breder perspectief hebt leren denken en werken.   

Wat deze opleiding uniek maakt

Toelating & aanmelding

Wanneer ben ik toelaatbaar?

Met een vwo-diploma met het juiste profiel ben je toelaatbaar tot de wo-opleiding Bachelor of Science Leisure Studies. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Bekijk dan welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Informatie over toelatingsvoorwaarden


Wat kost deze studie? 

Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld €2.601. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc.

Informatie over studiekosten


Hoe kan ik mij aanmelden?

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Doe je dit voor 1 mei dan kan je zeker beginnen met deze studie.

Meer info over aanmelden

 

Ontdek of de Bachelor of Science Leisure Studies bij jou past

Is Bachelor of Science Leisure Studies de juiste wetenschappelijke bacheloropleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. 


Naar de quiz

Quiz BSc Leisure Studies

Onderzoek voor één van de grootste musea in Nederland

De focus in deze studie ligt op academische vaardigheden. Zo heeft elk vak een opdracht die je opnieuw uitdaagt om jezelf academisch gezien naar een hoger niveau te tillen. Je leert hoe je complexe vraagstukken in de vrijetijdssector onderzoekt en analyseert, en hoe je erover advies kunt geven. Ik heb een onderzoek gedaan voor één van de grootste musea in Nederland. Dat ging over gastbeleving en hoe graag bezoekers terugkomen.

Frank

Derdejaarsstudent

Ik hou me vooral bezig met de psychologie achter beleving

Als onderzoeker hou ik me vooral bezig met de psychologie achter beleving. Die kennis komt terug in twee vakken die ik geef: Experience Measurement & Design en Statistics. Ik vind het geweldig om mijn passie voor beleving en de kennis daarover over te brengen op studenten. Over statistiek zijn studenten in beginsel vaak minder enthousiast, maar ik probeer het zo simpel en aantrekkelijk mogelijk uit te leggen door statistische voorbeelden die echt met vrijetijdwetenschap te maken hebben. Dat wordt erg gewaardeerd. 

Wim Strijbosch

Docent en onderzoeker, Leisure Studies

Ik onderzoek graag waarom iets gebeurt

Het is een brede opleiding, waarin je meer leert over de achtergronden van vrijetijdsbesteding. Het verschil tussen een hbo- en een academische opleiding is dat een academische opleiding zich richt op onderzoeksprojecten en een hbo-opleiding meer op het praktische aspect. Ik onderzoek juist graag wáárom iets gebeurt en ben minder geïnteresseerd in het zelf organiseren ervan. Na mijn studie wil ik terug naar Aruba om daar met de kennis en ervaring die ik heb opgedaan de leisure activiteiten te verbeteren.

Alumna Liesje Proveyer uit Aruba 

Research Leader at the Department of Culture, Aruba 

Wat kan je doen na de opleiding?

Na je afstuderen ben je in staat de vrijetijdsbranche zowel vanuit een maatschappelijk als zakelijk oogpunt te benaderen. Carrièrevoorbeelden zijn: strategisch manager in een themapark, beleidsmedewerker op het gebied van cultuur, adviseur of onderzoeker op het gebied van toerisme en evenementen.

Meer informatie over na je opleiding