Zes tips voor ouders van onze studiekeuzeadviseur
Een studie kiezen is voor jongeren ingewikkeld. Hoe zorg je ervoor dat je je kind wel helpt, maar niet in één richting stuurt? Studiekeuzeadviseur Yvette Schunselaar geeft ouders zes tips: ,,Een kind kan eindelijk zijn hart volgen.”
- Over BUas
Uit alle onderzoeken blijkt dat ouders een enorm belangrijke rol spelen bij de studiekeuze van hun kind. Schunselaar: ,,Bij een congres voor studiekeuzeprofessionals hoorde ik dat 73 procent van de eerstejaars aangaf dat ouders invloed hadden op hun studiekeuze.”
Tegelijkertijd kiezen veel jongeren een studie die niet bij ze past. Bij BUas, schrijft ongeveer een kwart van de eerstejaars studenten zich een jaar later niet in voor het tweede jaar. Ze vallen uit of maken een switch. Landelijk ligt dat nog wat hoger.
1. Geef je puber ruimte
,,Veel ouders pushen hun kinderen dat ze een keuze moeten maken. Daarvan krijgen ze stress, en dan wordt het een beladen onderwerp. Terwijl het eigenlijk heel leuk is. Een jongere kan eindelijk zijn hart volgen. Dus niet de hele tijd: weet je het al, en zeker niet na een lange schooldag. Stel eens een open vraag over of hij al weet wat hij wel of niet wil als je samen de hond uitlaat, of in de auto. En wees nieuwsgierig, zonder meteen je eigen mening te geven.”
2. Staar je niet blind op de arbeidsmarkt
,,Ik ken iemand wiens dochter vijf jaar geleden psychologie wilde gaan studeren. Hij vond dat moeilijk, omdat de baankansen niet top waren. Maar na corona liggen de banen voor het oprapen. Data-science is ook zo’n studie. Wat je daar over vijf jaar mee kunt doen, kunnen we ons nu nog niet eens voorstellen.”
3. Het hoogste niveau is niet per se het beste
,,Voor veel ouders is het logisch dat een kind van het vwo naar de universiteit gaat, en van de havo naar het hbo. Maar dat is het niet. Toen mijn dochter de havo afrondde, was ze even klaar met school. Ze wilde met haar poten in de klei staan. Ze heeft eerst een mbo-opleiding paardenhouderij gedaan en volgt nu alsnog een hbo-studie.”
4. Benoem je eigen positie
,,Als ouder heb je een eigen referentiekader. Als je samen een open dag bezoekt of je voorbereidt op een studiekeuze, zijn er dingen die jou aanspreken. Benoem dat jij iets leuk vindt, maar besef dat het niet per se hetzelfde is voor je kind.”
5. Keuzestress? Bied structuur
,,Er zijn tegenwoordig meer dan duizend bacheloropleidingen in Nederland, dus keuzestress is heel logisch. Weet je kind het niet? Probeer dan af te strepen wat het niet wil, vaak kunnen jongeren dat wel heel goed aangeven. En relativeer. De perfecte studie bestaat niet! Probeer tot een top vijf te komen en verdiep je dan daarin”
6. Lukt het echt niet? Een tussenjaar is ook een prima optie
,,Voor sommige jongeren is een keuze maken op hun 16de of 17de heel moeilijk. Komt je kind er echt niet uit? Dan kan een tussenjaar met werk, vrijwilligerswerk of een reis ook heel waardevol zijn. Spreek wel samen af hoe je kind ertoe komt om volgend jaar wel een keuze te maken.”